Update uit groep 7/8

Schoter Duijn nieuws van 19-01-2024

Nog twee weken zijn we in de bovenbouw aan het werk met het thema Planeten. Intussen hebben we al heel veel geleerd over de acht planeten die bij ons zonnestelsel horen. Vanuit verschillende lessen wordt het thema benaderd. In de taallessen hebben de kinderen een eigen prentenboek gemaakt. Het verhaal gaat over een fantasieplaneet. Als het boek af is gaan ze het voorlezen in de groepen 1-2. Daarvoor moeten ze zich, bij het schrijven van hun verhaal, dus inleven in de belevingswereld van een kleuter. De prenten worden duidelijk getekend en zijn een aanvulling op de tekst en omgekeerd. Ook wordt de tekst in de tegenwoordige tijd geschreven. We besteden ook aandacht aan het presenteren van het boek als ze bij de kleuters zitten. Wat een fijne taallessen zijn dat!

Verder maakt ieder kind een eigen boek over de planeten. Dat doen we vooral tijdens de lessen van begrijpend lezen en wereldoriëntatie. We gebruiken lessen uit de methode maar ook andere teksten, die de kinderen leren samenvatten. Daarvoor moeten ze de belangrijkste informatie uit een tekst kunnen halen en in hun eigen woorden weer kunnen opschrijven. Naast teksten werken we ook met informatiefilmpjes. 

Samen met Juf Geryanne worden er ook nog planeten geknutseld zodat we een eigen planetarium kunnen maken. 

Tot slot gebruiken we ook nog Engelse teksten over de planeten tijdens de lessen Engels. 

Door alle lessen op deze manier vanuit één thema te verbinden, krijgt de lesstof die we aanbieden meer samenhang. We merken dat de kinderen hierdoor vanuit enthousiasme gaan leren en er veel meer interesse wordt gewekt. Vanuit deze nieuwsgierigheid gaat leren vanzelf. 

We zullen deze periode niet met een proefwerk afsluiten. De beoordeling van het thema zal gebaseerd worden op hun werkhouding, eigen boek over de planeten en op hun prentenboek. 

 

 

prentenboek 1 prentenboek 1
prentenboek 2 prentenboek 2
prentenboek 3 prentenboek 3
prentenboek 4 prentenboek 4
prentenboek 5 prentenboek 5
prentenboek 6 prentenboek 6
prentenboek 7 prentenboek 7
Prentenboek 8 Prentenboek 8
Prentenboek 9 Prentenboek 9
Prentenboek 10 Prentenboek 10
Prentenboek 11 Prentenboek 11
voorlezen 1 voorlezen 1
voorlezen 2 voorlezen 2